top of page

Nytt år, samme muligheter

Er det ikke litt rart at hvert år den 1. januar så skal vi fornye, forbedre, endre på ett eller annet.. men er det egentlig denne magiske overgangen fra 2020 til 2021 som gjør at vi får til et eller annet steg i den retningen vi ønsker?

Iboende motivasjon har nok aller mest å si. Men hvordan får vi motivasjonen til å flytte in i første omgang? Må vi bli så lei en side av oss selv at vi får nok, og bare trenger "unnskyldningen" det er å ha et nytt år med nye muligheter?


Kan hende det, men de gangene endringen faktisk varer. Hva gjør vi annerledes da? Noe av nøkkelen kan nok ligge i å kultivere denne iboende motivasjonen, og selv om det av og til kan føles som: "Nå kommer nyåret, nå kommer muligheten for forbedring...", så mener jeg dette er noe som ligger latent og venter på oss hele tiden.


Historiene vi forteller oss selv må endres, og dette kan vi kun få til når vi har fullstendig klart for oss hva målet er og hvorfor vi virkelig ønsker å få til noe.


Hvis du er en person ønsker at du gjør X (trene f.eks), så du begynner å gjøre X, men uten å endre historien om at du er en person som egentlig ikke gjør X, så vil du ende opp tilbake der du startet. Alternativt, du ønsker å kutte ned på godteri, men du er jo en person som bare elsker sjokolade. En indre monolog kan da gå noe sånn her: "På tide å slutte med sjokolade, som jeg elsker så mye, fordi jeg vet at det ikke er bra, og jeg ønsker å gå ned litt i vekt, og sjokoladen er et problem, men dette suger siden jeg må gi opp noe jeg elsker...".


Hva ønsker man egentlig i et sånt tilfelle? å gi opp sjokolade? å gå ned i vekt? å være litt sunnere for å unngå livsstilssykdommene som ligger i familien? mer energi til å leke med barna...? Klarer man å finne ut hva man egentlig ønsker og kultivere en iboende motivasjon, kan man kanskje se at litt sjokolade her og der er ikke så farlig. Å bare ville seg selv til forbedring, jobbe imot noe iboende, overstyre og ikke lytte til hva du virkelig vil, da kan nok veien tilbake til det gamle (forrige års) livet være ganske kort.


Til slutt, vær tålmodig, og snill med deg selv. Bare at du leser dette, og vil gjøre en forandring er et godt første steg på veien.

Comments


bottom of page